Το μέλλον της υγείας με την τεχνητή νοημοσύνη
Με 4,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν πρόσβαση σε βασικές ιατρικές υπηρεσίες, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει τη δυνατότητα να μειώσει το χάσμα αυτό και να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο παροχής υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως.
Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις, ο τομέας της υγείας εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά υιοθέτησης AI σε σύγκριση με άλλες βιομηχανίες, όπως αναφέρει η έκθεση του World Economic Forum The Future of AI-Enabled Health: Leading the Way.
Η AI δεν είναι απλώς ένα νέο εργαλείο, αλλά ένας νέος τρόπος σκέψης για την παροχή και πρόσβαση στην υγεία. Από την έγκαιρη διάγνωση μέχρι την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, η AI προσφέρει λύσεις που μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές.

AI και ανάλυση εγκεφαλικών απεικονίσεων
Νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης αποδεικνύεται διπλάσια ακριβές από τους ανθρώπους στην ανάλυση εγκεφαλικών απεικονίσεων για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το σύστημα εκπαιδεύτηκε σε 800 απεικονίσεις εγκεφάλου και δοκιμάστηκε σε 2.000 πραγματικούς ασθενείς με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επιπλέον, μπορεί να εντοπίσει την ακριβή χρονική στιγμή που συνέβη το εγκεφαλικό, κάτι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία.
Σύμφωνα με τον νευρολόγο Dr. Paul Bentley, η AI βοηθά τους γιατρούς να καθορίσουν αν ένας ασθενής είναι κατάλληλος για θρομβόλυση ή άλλες θεραπείες, που είναι αποτελεσματικές μόνο τις πρώτες ώρες μετά το εγκεφαλικό.
Ανίχνευση καταγμάτων με AI
Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών χάνουν έως και το 10% των καταγμάτων κατά την αρχική διάγνωση.
Η AI μπορεί να βοηθήσει με αυτόματη ανίχνευση καταγμάτων στις ακτινογραφίες, μειώνοντας τον αριθμό των λανθασμένων διαγνώσεων και τις περιττές ακτινολογικές εξετάσεις. Το NICE (National Institute for Health and Care Excellence) στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να μειώσει τον φόρτο εργασίας των ακτινολόγων, καθιστώντας τα νοσοκομεία πιο αποδοτικά.
Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή της AI στην υγεία. Η Dr. Caroline Green από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπογραμμίζει την ανάγκη για σωστή εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν πιθανά σφάλματα της τεχνητής νοημοσύνης.

AI και προβλέψεις για τις ανάγκες των ασθενοφόρων
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 350.000 άνθρωποι μεταφέρονται στα νοσοκομεία με ασθενοφόρο κάθε μήνα.
Η AI μπορεί να βοηθήσει στην αποδοτικότερη κατανομή των ασθενοφόρων, αναλύοντας παράγοντες όπως η κινητικότητα των ασθενών, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και ο πόνος στο στήθος.
Μια μελέτη στο Yorkshire έδειξε ότι το AI σύστημα μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια το 80% των περιπτώσεων που χρειαζόταν νοσοκομειακή περίθαλψη. Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, το NICE συνιστά περαιτέρω έρευνα και εκπαίδευση των διασωστών προτού η AI χρησιμοποιηθεί ευρέως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
AI και έγκαιρη διάγνωση ασθενειών
Η εταιρεία AstraZeneca ανέπτυξε ένα νέο σύστημα μηχανικής μάθησης που μπορεί να εντοπίσει πρώιμα σημάδια ασθενειών πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 500.000 ανθρώπους, το μοντέλο της AI μπόρεσε να προβλέψει με υψηλή ακρίβεια την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η Νεφρική Νόσος.
Σύμφωνα με τον Slavé Petrovski, επικεφαλής ερευνητή της AstraZeneca, η AI μπορεί να ανιχνεύσει σημάδια ασθενειών πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, επιτρέποντας έγκαιρη παρέμβαση.

Ιατρικά chatbots για κλινικές αποφάσεις
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να υποστηρίξει τους γιατρούς στη λήψη ιατρικών αποφάσεων.
Παρόλο που τα παραδοσιακά γλωσσικά μοντέλα (ChatGPT, Claude, Gemini) δεν προσφέρουν πάντα αξιόπιστες ιατρικές πληροφορίες, ένα νέο AI σύστημα, το ChatRWD, απέδωσε σωστές απαντήσεις στο 58% των ερωτήσεων, ξεπερνώντας κατά πολύ τα προηγούμενα μοντέλα.
Η AI χρησιμοποιείται επίσης για την ψηφιακή διαχείριση ασθενών. Μια μελέτη του World Economic Forum έδειξε ότι η χρήση AI στην πλατφόρμα Huma μείωσε τις επανεισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 30% και τον χρόνο εξέτασης των ασθενών κατά 40%.
AI, ένα πολύτιμο εργαλείο
Η AI αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την υγεία. Παρόλο που υπάρχουν προκλήσεις, η έγκαιρη διάγνωση, η μείωση του φόρτου εργασίας στα νοσοκομεία και η βελτίωση της περίθαλψης είναι μόνο η αρχή της επανάστασης που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στον ιατρικό τομέα.
Πηγή: WE Forum