Στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, δύο φάρμακα έχουν ξεχωρίσει για την αποτελεσματικότητά τους: η τιρζεπατίδη (tirzepatide, κυκλοφορεί ως Mounjaro στην Ελλάδα) και η σεμαγλουτίδη (semaglutide, κυκλοφορεί ως Ozempic στην Ελλάδα). Ενώ και τα δύο έχουν επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα απώλειας βάρους σε προηγούμενες μελέτες, η πρώτη άμεση σύγκριση μεταξύ τους πραγματοποιήθηκε στη μελέτη SURMOUNT-5, φέρνοντας στο φως ενδιαφέροντα νέα δεδομένα.
Θα εξετάσουμε αναλυτικά τα αποτελέσματα της μελέτης SURMOUNT-5 και θα συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητα της τιρζεπατίδης και της σεμαγλουτίδης στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση των μεταβολικών παραμέτρων. Θα αναλύσουμε επίσης τα δεδομένα ασφάλειας και θα συζητήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων για την κλινική πρακτική.
Η μελέτη SURMOUNT-5: Σχεδιασμός και συμμετέχοντες
Η μελέτη SURMOUNT-5 ήταν μια ανοιχτή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή φάσης 3b, η οποία είχε ως στόχο να συγκρίνει άμεσα την τιρζεπατίδη με τη σεμαγλουτίδη σε ενήλικες με παχυσαρκία αλλά χωρίς διαβήτη τύπου 2.
Στη μελέτη συμμετείχαν 751 ενήλικες με παχυσαρκία (μέσος όρος δείκτη μάζας σώματος [ΔΜΣ] 39,4, μέσο βάρος 113,0 kg και μέση περίμετρος μέσης 118,3 cm). Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1:1 για να λάβουν είτε τη μέγιστη ανεκτή δόση τιρζεπατίδης (10 ή 15 mg) είτε σεμαγλουτίδης (1,7 ή 2,4 mg) μία φορά την εβδομάδα για 72 εβδομάδες. Όλοι είχαν τουλάχιστον μία πάθηση που σχετίζεται με την παχυσαρκία και ιστορικό τουλάχιστον μιας αποτυχημένης προσπάθειας δίαιτας για να χάσουν βάρος.
Τα «εντυπωσιακά» αποτελέσματα
Η μελέτη SURMOUNT-5 έδειξε ότι η τιρζεπατίδη οδήγησε σε σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μείωση της περιμέτρου μέσης σε σύγκριση με τη σεμαγλουτίδη.
- Στην εβδομάδα 72, η μέση ποσοστιαία αλλαγή στο βάρος ήταν -20,2% με την τιρζεπατίδη και -13,7% με τη σεμαγλουτίδη.
- Η περίμετρος μέσης μειώθηκε κατά μέσο όρο 18,4 cm με την τιρζεπατίδη και 13,0 cm με τη σεμαγλουτίδη.
- Σχεδόν διπλάσιος αριθμός συμμετεχόντων πέτυχε στόχο μείωσης βάρους ≥ 25% με την τιρζεπατίδη σε σύγκριση με τη σεμαγλουτίδη.

Βελτίωση των μεταβολικών παραμέτρων
Εκτός από τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους, η τιρζεπατίδη συσχετίστηκε επίσης με μεγαλύτερες βελτιώσεις σε διάφορες καρδιομεταβολικές παραμέτρους σε σύγκριση με τη σεμαγλουτίδη.
- Η τιρζεπατίδη οδήγησε σε μεγαλύτερη μέση μειώση στον ΔΜΣ, τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης, την ινσουλίνη νηστείας, τα τριγλυκερίδια και τη VLDL.
- Συσχετίστηκε επίσης με μεγαλύτερη μέση αύξηση της “καλής” χοληστερόλης (HDL).
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η βελτίωση των καρδιομεταβολικών παραγόντων συσχετίστηκε με την αύξηση της απώλειας βάρους και στις δύο θεραπείες.
Παρόμοια προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών
Οι γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι πιο συχνές και για τα δύο φάρμακα, εμφανιζόμενες κυρίως κατά την αύξηση της δόσης. Αυτά τα συμβάματα ήταν γενικά ήπια έως μέτρια σε σοβαρότητα.
- Ανεπιθύμητα συμβάματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας αναφέρθηκαν στο 76,7% των ασθενών στην ομάδα της τιρζεπατίδης και στο 79,0% στην ομάδα της σεμαγλουτίδης.
- Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν στο 3,5% και 4,8% των ασθενών, αντίστοιχα.
- Οι διακοπές της θεραπείας λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν χαμηλές και παρόμοιες στις δύο ομάδες.
Η διαθεσιμότητα παίζει καθοριστικό ρόλο
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ. David Horner από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, σημείωσε ότι «και τα δύο είναι πολύ καλά φάρμακα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τιρζεπατίδη έχει μεγαλύτερο όφελος στην απώλεια βάρους από τα δεδομένα. Συγκρίνουμε ένα πολύ καλό φάρμακο με ένα πολύ καλό φάρμακο».
Ο Δρ. Horner τόνισε ότι η κλινική εφαρμογή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων, τις κατευθυντήριες οδηγίες κάθε χώρας και τους παράγοντες του συστήματος υγείας.
«Πολλά θα εξαρτηθούν από τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου… και πολλές κλινικές αποφάσεις θα βασιστούν σε αυτό», πρόσθεσε.

Το «μέλλον» της φαρμακευτικής θεραπείας της παχυσαρκίας
Η μελέτη SURMOUNT-5 παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η τιρζεπατίδη είναι πιο αποτελεσματική από τη σεμαγλουτίδη στην επίτευξη μεγαλύτερης απώλειας βάρους και στη βελτίωση των μεταβολικών παραμέτρων σε ενήλικες με παχυσαρκία. Και τα δύο φάρμακα είναι γενικά ασφαλή και καλά ανεκτά, με παρόμοια προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών.
Τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικό αντίκτυπο για την κλινική πρακτική, καθώς παρέχουν στους γιατρούς συγκριτικά δεδομένα για να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις συνταγογράφησης μεταξύ αυτών των δύο ισχυρών φαρμάκων. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα, οι κατευθυντήριες οδηγίες και οι παράγοντες του συστήματος υγείας θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο στην επιλογή του καταλληλότερου φαρμάκου για κάθε ασθενή.
Πηγή: Medscape News