Τρίτη, 1 Ιουλίου 2025

DailyMed.gr - Το ηλεκτρονικό περιοδικό για να μάθετε τα πάντα για την υγεία σας

Πονοκέφαλος: Αναγνωρίστε τα σημάδια κινδύνου

Νιώθετε έντονο πονοκέφαλο και αναρωτιέστε αν είναι απλή κούραση ή κάτι πιο σοβαρό; Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια κινδύνου και πότε η κεφαλαλγία απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια!
Άνδρας που πιάνει το κεφάλι του λόγω πόνου
Photo by Andrea Piacquadio
Ιατρική Επιμέλεια

Μοιραστείτε το

Ο Τζαβέλας Μάριος είναι ιατρός με έδρα στην Θεσσαλονίκη, εκπαιδευμένος στην ειδικότητα της Παθολογίας στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, και το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζει στις τεχνολογικές εφαρμογές στην ιατρική.
Νιώθετε έντονο πονοκέφαλο και αναρωτιέστε αν είναι απλή κούραση ή κάτι πιο σοβαρό; Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια κινδύνου και πότε η κεφαλαλγία απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια!

Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που βιώνουν οι άνθρωποι παγκοσμίως. Σχεδόν όλοι μας έχουμε βιώσει έναν πονοκέφαλο κάποια στιγμή στη ζωή μας, είτε πρόκειται για έναν ήπιο, παροδικό πόνο είτε για μια έντονη, βασανιστική κεφαλαλγία. Συχνά, ο πονοκέφαλος είναι αποτέλεσμα κούρασης, στρες, αφυδάτωσης ή έλλειψης ύπνου, και υποχωρεί με ξεκούραση ή ένα απλό παυσίπονο.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι ένα σημάδι σοβαρότερου υποκείμενου προβλήματος υγείας. Το κρίσιμο είναι να γνωρίζουμε πότε ο πόνος στο κεφάλι είναι απλώς μια συνηθισμένη κεφαλαλγία και πότε αποτελεί έναν «συναγερμό» που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

Κατηγορίες κεφαλαλγιών: Από τον αθώο πόνο στην επίμονη κεφαλαλγία

Οι πονοκέφαλοι ταξινομούνται γενικά σε δύο κύριες κατηγορίες: πρωτογενείς και δευτερογενείς.

  • Πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες: Αυτοί είναι οι πιο συχνοί τύποι πονοκεφάλων και δεν οφείλονται σε κάποια υποκείμενη ασθένεια. Αποτελούν την ίδια την πάθηση. Οι πιο κοινοί πρωτογενείς πονοκέφαλοι περιλαμβάνουν:
    • Κεφαλαλγία τάσης: Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος. Συχνά περιγράφεται ως ένας ήπιος έως μέτριος πόνος, σαν μια σφιχτή ζώνη γύρω από το κεφάλι. Συχνά συνδέεται με στρες, κούραση ή κακή στάση σώματος. Ο πόνος είναι συνήθως αμφοτερόπλευρος και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία ή ευαισθησία στο φως.
    • Ημικρανία: Μια πιο σοβαρή μορφή κεφαλαλγίας, που χαρακτηρίζεται από μέτριο έως σοβαρό πόνο, συχνά μονόπλευρο και παλλόμενο. Η ημικρανία συνοδεύεται συχνά από άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετο, ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία) και στον ήχο (ηχοφοβία). Μπορεί να προηγηθεί μια αύρα (οπτικές διαταραχές, μυρμηγκιάσματα).
    • Αθροιστική κεφαλαλγία: Ένας σπάνιος αλλά εξαιρετικά επώδυνος τύπος πονοκεφάλου. Ο πόνος είναι έντονος, μονόπλευρος, συχνά γύρω από το μάτι, και συνοδεύεται από δακρύρροια, ρινική συμφόρηση ή πτώση του βλεφάρου στην πάσχουσα πλευρά. Οι κρίσεις εμφανίζονται σε «συμπλέγματα» (αθροίσεις) και είναι συχνά περιοδικές.
  • Δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες: Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι συμπτώματα μιας υποκείμενης πάθησης ή κατάστασης. Μπορεί να είναι από κάτι σχετικά αθώο, όπως μια ιγμορίτιδα ή η αφυδάτωση, μέχρι κάτι πολύ σοβαρό, όπως μια εγκεφαλική αιμορραγία, ένας όγκος ή μια μηνιγγίτιδα.
Γυναίκα που πιάνει το κεφάλι της λόγω πόνου
Photo By: Kaboompics.com

Πότε ο πόνος στο κεφάλι απαιτεί άμεση προσοχή;

Ενώ οι περισσότεροι πονοκέφαλοι είναι καλοήθεις και υποχωρούν μόνοι τους ή με απλά μέτρα, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που θα πρέπει να σας οδηγήσουν άμεσα στο νοσοκομείο ή στο πλησιέστερο κέντρο υγείας. Αυτά τα «προειδοποιητικά σημάδια» υποδηλώνουν ότι ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας δυνητικά απειλητικής για τη ζωή κατάστασης.

  1. Ξαφνικός, σοβαρός πόνος («Ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής μου»): Εάν ο πονοκέφαλος εμφανιστεί ξαφνικά και είναι τόσο έντονος που περιγράφεται ως «ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής σας», απαιτεί άμεση ιατρική αξιολόγηση. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει εγκεφαλική αιμορραγία (π.χ. υπαραχνοειδής αιμορραγία).
  2. Πονοκέφαλος με πυρετό, δυσκαμψία αυχένα ή εξάνθημα: Αυτός ο συνδυασμός συμπτωμάτων μπορεί να υποδηλώνει μηνιγγίτιδα, μια σοβαρή λοίμωξη των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Δείτε επίσης: Ο στρεπτόκοκκος βρίσκεται σε έξαρση – πως να προστατευτείτε
  3. Πονοκέφαλος με νευρολογικά συμπτώματα: Εάν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από:
    • Αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος.
    • Δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση της ομιλίας.
    • Διαταραχές όρασης (όπως διπλή όραση, απώλεια όρασης σε ένα μάτι).
    • Απώλεια ισορροπίας ή αστάθεια στο βάδισμα.
    • Σπασμούς. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλικό όγκο ή άλλη σοβαρή νευρολογική πάθηση.
  4. Πονοκέφαλος μετά από τραυματισμό στο κεφάλι: Ακόμη και ένας φαινομενικά ασήμαντος τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πονοκέφαλο εάν έχει προκληθεί ενδοκρανιακή αιμορραγία ή οίδημα. Εάν ο πονοκέφαλος επιδεινώνεται μετά από τραυματισμό, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.
  5. Πονοκέφαλος που επιδεινώνεται με τον χρόνο ή αλλάζει χαρακτήρα: Ένας πονοκέφαλος που γίνεται σταδιακά πιο συχνός, πιο έντονος ή αλλάζει τον τρόπο που τον βιώνετε, ειδικά αν είστε άνω των 50 ετών, απαιτεί διερεύνηση.
  6. Πονοκέφαλος με πόνο γύρω από το μάτι ή απώλεια όρασης: Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας, μια επείγουσα οφθαλμολογική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
  7. Πονοκέφαλος που εμφανίζεται σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις: Εάν πάσχετε από καρκίνο, AIDS, ή έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οποιοσδήποτε νέος ή ασυνήθιστος πονοκέφαλος πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό.
  8. Πονοκέφαλος που ξυπνάει τον ασθενή από τον ύπνο: Ένας πονοκέφαλος που σας ξυπνάει από τον ύπνο ή είναι εντονότερος το πρωί μπορεί να είναι σημάδι αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης.
Άνθρωποι σε ασθενοφόρο
Photo by Pavel Danilyuk

Συνήθεις αιτίες πόνου στο κεφάλι

Οι περισσότεροι πονοκέφαλοι, όπως αναφέρθηκε, είναι πρωτοπαθείς και συνδέονται με τον τρόπο ζωής ή το περιβάλλον. Εάν ο πονοκέφαλος σας δεν συνοδεύεται από κανένα από τα παραπάνω «προειδοποιητικά σημάδια», είναι πιθανό να οφείλεται σε:

  • Στρες και άγχος: Η ένταση και η ψυχολογική πίεση είναι συχνές αιτίες πονοκεφάλων τάσης.
  • Έλλειψη ύπνου ή κακής ποιότητας ύπνος: Η ανεπαρκής ξεκούραση μπορεί να προκαλέσει κούραση και πονοκέφαλο. Για περισσότερα σχετικά με τον ύπνο, διαβάστε το άρθρο μας: «Κοιμάστε λάθος; Αυτά τα 5 λάθη στον ύπνο επηρεάζουν την υγεία σας!».
  • Αφυδάτωση: Η μη επαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο.
  • Παράλειψη γευμάτων: Η πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
  • Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή απόσυρση από την καφεΐνη: Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο.
  • Μυϊκή ένταση: Η ένταση στους μύες του αυχένα και των ώμων, συχνά λόγω κακής στάσης σώματος ή παρατεταμένης χρήσης υπολογιστή, μπορεί να οδηγήσει σε κεφαλαλγία.
  • Ορμονικές αλλαγές: Στις γυναίκες, οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους.
  • Υπερβολική χρήση φαρμάκων για τον πόνο: Η υπερβολική χρήση αναλγητικών μπορεί, παραδόξως, να οδηγήσει σε πονοκεφάλους από κατάχρηση φαρμάκων.

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό (Όχι επειγόντως):

Εάν ο πονοκέφαλός σας δεν έχει χαρακτηριστικά που τον καθιστούν επείγον, αλλά ωστόσο είναι συχνός, έντονος ή επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας, είναι επίσης σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ο γιατρός θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό, θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση και μπορεί να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις (π.χ. εξετάσεις αίματος, απεικονιστικές εξετάσεις) για να διαγνώσει την αιτία της κεφαλαλγίας σας και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ή διαχείριση.

Η αντιμετώπιση του κοινού πονοκεφάλου περιλαμβάνει:

  • Αναλγητικά: Απλά παυσίπονα όπως παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη.
  • Ξεκούραση: Επαρκής ύπνος και αποφυγή υπερκόπωσης.
  • Ενυδάτωση: Κατανάλωση άφθονου νερού.
  • Διαχείριση στρες: Τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμός, ψυχοθεραπεία.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, αποφυγή ερεθισμάτων (π.χ. ορισμένα τρόφιμα, έντονα φώτα, δυνατοί θόρυβοι).

Ακούστε το σώμα σας

Ο πονοκέφαλος είναι ένα σύμπτωμα που το σώμα μας χρησιμοποιεί για να επικοινωνήσει μαζί μας. Τις περισσότερες φορές, μας λέει ότι χρειαζόμαστε ξεκούραση, ενυδάτωση ή μείωση του στρες. Ωστόσο, είναι κρίσιμο να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα σημάδια που υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό.

Μην πανικοβάλλεστε με κάθε πονοκέφαλο, αλλά μην τον αγνοείτε ποτέ εντελώς. Η γνώση των «απειλητικών σημείων» και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας όταν χρειάζεται, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην έκβαση της υγείας σας. Να είστε σε επαγρύπνηση, να ακούτε το σώμα σας και να δράτε υπεύθυνα.

τζαβέλας μάριος

Τζαβέλας Μάριος

Ιατρός

Επιστημονικός Συνεργάτης

τζαβέλας μάριος

Τζαβέλας Μάριος

Ιατρός

Επιστημονικός Συνεργάτης

Ακολουθήστε μας στο

Περισσότερα από

Μοιραστείτε το άρθρο

Σχετικά Άρθρα

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο περιοδικό για να λαμβάνετε δωρεάν τα τελευταία άρθρα μας στο e-mail σας κάθε Παρασκευή!

Πατώντας εγγραφή, συμφωνείτε να λαμβάνετε e-mails και newsletters από το DailyMed και αποδέχεστε την Πολιτική Απορρήτου. Αν αλλάξετε γνώμη, μπορείτε να καταργήσετε οποιαδήποτε στιγμή την εγγραφή.

Διαβάστε ακόμη

Δεν υπάρχουν άλλα άρθρα.

Αναζήτηση στα άρθρα

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι!

Εγγραφείτε στο DailyMed

Για να λαμβάνετε εβδομαδιαίες συμβουλές υγείας και έγκυρα άρθρα από ειδικούς. Δωρεάν.

Με την εγγραφή σας, αποδέχεστε να λαμβάνετε ενημερωτικά email από εμάς και συμφωνείτε με την Πολιτική Απορρήτου. Μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να καταργήσετε την εγγραφή σας, πατώντας εδώ.

Μάθετε τα πάντα για την υγεία σας.

Πάτησε το κουμπί και βρες εφημερίες, υπηρεσίες και άλλα πολλά συγκεντρωμένα.

Κάνε εγγραφή δωρεάν για να λαμβάνεις στο e-mail τα τελευταία νέα από τον χώρο της υγείας!